billboard 04

KUD "Pušća"

 

 

VIDEO - NASTUPI KUD - a "PUŠĆA"

video kud pusca
 
 
Kulturno umjetničko društvo „Pušća“ iz općine Pušća, uspješno djeluje osam godina. Posebno ga karakterizira mladost njegovih članova.

kud1

Ideja osnivača bila je da u mladoj populaciji razvije osjećaj za očuvanje tradicijskih vrijednosti i starih običaja svog zavičaja i hrvatskog naroda. Željeli smo mladima omogućiti da obogate život kulturnim sadržajima te da se na taj način kod njih razvije osjećaj za lijepo i korisno provođenje slobodnog vremena. Danas KUD „Pušća“ djeluje u četiri sekcije:

- tamburaši - (14 članova od kojih je polovica mlađa od 14 godina),
- dječja folklorna skupina - podmladak - uzrast od 4 do 12 godina (43 člana);
- srednja grupa - uzrast od 12 do 15 godina (15 članova), folklorna skupina odraslih - uzrast od 16 do 25 godina (40 članova).

Od samih početaka društvo je vjerno poštivanju i očuvanju narodnih pjesama, plesova i običaja iz gotovo svih krajeva Hrvatske: Prigorja, Međimurja, Moslavine, Like, Dalmacije, Posavine, Podravine, Bilogore, Slavonije kao i bačkih Hrvata - Bunjevaca.

kud2

Nagrada za sav uloženi trud naših mladih članova su mnogobrojna priznanja na nastupima i smotrama u Hrvatskoj i na festivalima i gostovanjima u inozemstvu:

2003. godine sudjelovanje na međunarodnoj Smotri u Poljskoj gdje smo osvojili drugo mjesto u konkurenciji 15 zemalja iz cijelog svijeta,
2004. godine u Vojvodini i Mađarskoj,
2005. godine 11-dnevno gostovanje u Litvi i nastupi u osam gradova, 2006. godine - gostovanje i nastupi u Republici Slovačkoj, i na tradicionalnoj manifestaciji vojvođanskih Hrvata u Subotici „Dužijanca 2006“ gdje smo predstavljali Grad Zagreb i Zgb. Županiju, 2007. godine - sudjelovanje na 19. Festivalu hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu kraj Bratislave u Slovačkoj. Festival je najveća kulturna manifestacija hrvatske manjine u Slovačkoj, gdje se svake godine prezentiraju osim hrvatskih sela u Slovačkoj i gosti iz Hrvatske, Mađarske i Austrije2007. godine - nastup na Obrtničkom sajmu u Češkim Budjeovicama gdje smo predstavljali Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Ističemo nastupe 2006. i 2007. godine u Hrvatskoj : na „3. dječjim međunarodnim susretima Zagreb 2006 - CIOFF Hrvatska", koji su održani pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske i gradonačelnika Grada Zagreba u KD„VatrosIav Lisinski" u Zagrebu;
na manifestacijama: „Ljeto u Zaprešiću";

„Markov sajam" na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu;

„Kaj su jeli naši stari" u Vrbovcu;

„Zeljarijada 2006-CIOFF Hrvatska" u Vidovcu,;

organizacija Koncerta u povodu Sv. Florijana 2006 u Pušci - gostovalo 12 KUD-ova iz cijele Hrvatske suorganizacija i cjelovečernji nastupi na trodnevnoj manifestaciji «Božićni poljoprivredni sajam zaprešićkog kraja u Pušći» pod pokroviteljstvom Općine Pušća i Zagrebačke županije; na Smotri mladih tamburaša u Kutini Godišnji koncert u Zagrebu u dvorani „Zvonimir" Ministarstva obrane.

KUD «Pušća» upisan je u Državni registar Udruga Republike Hrvatske, a prošle 2007. godine postao je član Svjetske asocijacije Kulturno umjetničkih udruga - CIOFF Hrvatska.

KUD njeguje suradnju i prijateljstvo s drugim folklornim ansamblima iz zemlje i inozemstva s kojima razmjenjuje gostovanja. U posljednje tri godine nastupilo je više od pedeset folklornih ansambala i kulturno umjetničkih društava iz Hrvatske i Europe na tradicionalnoj manifestaciji «Dan KUD-a Pušća - Sv. Florijan» održavane svake godine u mjesecu svibnju, a koja je prerasla u Međunarodni festival folklora „ETNO PUŠĆA".

ETNO PUŠCA 2008.

digitalna pristupacnost2

logo popis stanovnistva

logo za web

prava novorodeno dijete

pum2021 naslovnica

film pusca link

baner biciklisticko pjesacka staza 1

informativna ploca 7.2.2 opcina pusca 1

eu info zgbz

zapresic doo logo

ucenjem do posla baner

lag sava jpgpusca in 2

covid 19

os pusca predstavljanje projekta

pusca.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...