billboard 04

O kipu sv. Florijana

svflorijan01- Postavljen 1778. godine na zemljištu ondašnjih plemića Hadrovica iz Žlepca koji su kasnije zemljište darovali crkvi u Pušci koja je i danas vlasnik istog zemljišta.

- Nema vjerodostojnih podataka tko ga je dao izgraditi i postaviti ali je velika vjerojatnost da su to bili Hadrovići iz Žlepca.- U povjesnim izvorima javlja se 1808. u kanonskoj vizitaciji župe Pušća: "In hac Parochia una est statua S. Floriani versus occidentem in via pubiica expensis piis erecta et consecrata". (Arhiđakonat katedrala, knj 64/XX, v.c. 1808. str. 310)
1983. godine ostatci otpremljeni u Muzej Brdovec. 13. svibnja 1995. godine Općina Pušća zaštitila i obnovila original koji se nalazi u općinskoj vijećnici i podigla repliku
1885. godine kip je dao obnoviti Pavao pl. Hadrović

- Jako oštećen već 1940. (negativi i fotografije u tzv.Schneiderovoj zbirci u Strosmajerovoj galeriji u Zagrebu iz 1940.-e broj 2292 i 2293)

- "Kip Sv. Florijana u Pušci jedan je od rijetkih iz uže i šire okolice Zagreba koji se sačuvao do danas. Kameni kasno-barokni kip uz umjetničku ima i veliku kulturno-povijesnu vrijednost. Djelo je to dobrog i vještog iako nepoznatog baroknog kipara." Dr. Doris Baričević
Umjetničke,restauratorske i konzervatorske radove izvela je Umjetnička radionica "Ksaver" iz Zagreba pod stručnim nadzorom komisije u sastavu:

1. Dr. Doris Baričević - povjesničar umjetnosti
2. Prof. Silvije Novak - konzervator
3. Mario Fučić - restaurator
4. ing. arh. Antonija Prebeg
5. Franjo Selinger - općinski načelnik


florian1

kip sv florijana1

kip sv florijana2

florian2

digitalna pristupacnost2

logo popis stanovnistva

logo za web

prava novorodeno dijete

pum2021 naslovnica

film pusca link

baner biciklisticko pjesacka staza 1

informativna ploca 7.2.2 opcina pusca 1

eu info zgbz

zapresic doo logo

ucenjem do posla baner

lag sava jpgpusca in 2

covid 19

os pusca predstavljanje projekta

pusca.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...