billboard 04

Održan poljoprivredno-božićni sajam u Pušći

bozicni sajam 2015U Pušći je protekloga vikenda održan 12. poljoprivredno-božićni sajam, u sklopu kojega je organizirana 11. izložba rakija i 9. izložba sira Zagrebačke županije. Sajam je otvorio i priznanja najboljim proizvođačima sira i rakije uručio, zajedno s načelnicom Pušće Anđelom Cirkveni, župan Stjepan Kožić.

„Kroz ovakve manifestacije se vidi da ima mladih ljudi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, da ima onih koji su se za to obrazovali, a da iza toga dolazi i određena kvaliteta. A upravo je kvaliteta ono što danas može pozicionirati proizvod na tržištu“, rekao je župan Kožić, dodavši da se na ovakvim sajmovima proizvođači direktno spajaju s kupcima, čime se, posredno, povećava i dohodak njihovih poljoprivrednih gospodarstava.

Šampion 11. izložbe rakije je viljamovka Željka Barišića iz Gradića (Velika Gorica), dok je šampionom kvalitete u kategoriji svježih sireva proglašen sir Đurđice Baršić iz Dubravice, a u kategoriji polutvrdih sireva kuhani sir s grčkim sijenom Romine Zadravec iz Kusanovca (Brckovljani).

Načelnica Pušće Anđela Cirkveni za otvorenja sajma je zahvalila svima koji su prije 12 godina imali viziju, a kasnije volju i snagu da sajam opstane.
„Hrana je proizvod sela i poljoprivrednika, većih ili manjih poljoprivrednih gospodarstava, kojima je danas u Hrvatskoj, dvadeset i pet godina od osnutka domovine, neizvjesna budućnost. Zašto? Donijet je Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji nije jasno definirao što su to obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a što veliki proizvođači, pa se pogodovalo isključivo krupnom kapitalu. Izmijenjen je Zakon o financiranju lokalne samouprave, te je gradovima i općinama uskraćeno još više financija, a što je protivno Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi. Zakon o kategorizaciji razvijenosti pridonio je još većem osiromašenju malih proizvođača, obrtnika, poljoprivrednika. Zbog takvih zakona zadaća lokalne zajednice je da na sve moguće načine pomaže najugroženijima, malim obiteljskim gospodarstvima i obrtnicima, malim proizvođačima i poduzetnicima. Ovakvi sajmovi su od velike važnosti za promociju ne samo proizvoda, već i kvalitete, domaće, nadasve ekološke proizvodnje“, rekla je, uz ostalo, Anđela Cirkveni, podsjetivši da je dosad na sajmu izlagalo više od 650 proizvođača iz gotovo svih krajeva Hrvatske. Izvor: www-zagrebacka-zupanija.hr

jpg  FOTOGALERIJA

 

 

 

digitalna pristupacnost2

logo popis stanovnistva

logo za web

prava novorodeno dijete

pum2021 naslovnica

film pusca link

baner biciklisticko pjesacka staza 1

informativna ploca 7.2.2 opcina pusca 1

eu info zgbz

zapresic doo logo

ucenjem do posla baner

lag sava jpgpusca in 2

covid 19

os pusca predstavljanje projekta

pusca.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...