billboard 04

Projekt uređenja trga u Donjoj Pušći

3

 

Projektom uređenja središta Donje Pušće obuhvaćen je prostor između Kumrovečke ceste na sjeveru i osnovne škole na jugu, te između zgrada mjesnog doma i ambulante na zapadu i dvorišta obiteljskih kuća u Zagorskoj ulici na istoku.


Na ovom prostoru planira se uređenje pješačkih površina, stubišta i rampi koje se dinamičnoj topografskoj igri spuštaju prema zgradi osnovne škole.
Na dijelu trga uz Kumrovečku cestu planirano je zadržavanje nadstrešnice autobusnog stajališta. Pješačka površina odvaja se od prometne županijske ceste ozelenjenom pergolom – brajdom po kojoj će rasti biljke penjačice (bršljan, tekoma, vinova loza). Brajda na trg unosi zelenilo te veže ovaj novouređeni prostor sa lokalnim tradicijama. Na zapadnom kraju pergole planirana je nova lokacija za postojeći spomenik. Na samom južnom kraju ovog dijela trga, uz stubište koje vodi prema ambulanti, smještena je fontana sa plitkim vodenim bazenom širine 2m i duljine cca 20m. Fontana se sastoji od niza mlaznica koje izbacuju vodu do željene visine. U podu fontane ugrađuje se LED rasvjeta koja omogućuje osvjetljenje u različitim bojama, te u kombinaciji sa dinamikom vodenih mlazova i stvaranje gotovo neograničenog broja prostornih i doživljajnih varijanti.
Umjesto konvencionalnih pojedinačnih klupa za sjedenje planiran je višefunkcionalni prostorni element: kontinuirana klupa – ograda visine 45, širine 60cm koja povezuje prostor trga u cjelinu.

 

0.1

 

Niža razina trga smještena je na razini ulaza u zgradu ambulante, a povezana je sa razinom trga uz Kumrovečku cestu širokim stubištem koje se može koristiti kao gledalište – amfiteatar. Niža razina trga koristit će se i kao “pozornica” spomenutog amfiteatra te na njoj zbog toga nije planirana druga urbana oprema. Ova razina trga povezuje se sa školskim dvorištem na jugu stubištem sa niskim i dugačkim stubama, koje je zamišljeno kao svojevrsni poligon za različite “adrenalinske” aktivnosti: BMX, skateboard itd.
U istočnom dijelu obuhvata uređuje se javno parkiralište sa 30 parkirnih mjesta na koje se ulazi iz školske ulice. Na sjevernom dijelu parkirališta planirana su 2 mjesta rezervirana za vozila osoba smanjene pokretljivosti, koja su pješačkom rampom povezana sa pješačkim trgom na razini ulaza u ambulantu čime se osobama smanjene pokretljivosti osigurava mogućnost pristupa trgu i postojećim građevinama.

 

1

2

4

5

6

 

 -------------------------------------------------------------------------------

Izdana Uporabna dozvola za glavni trg i parkiralište

-------------------------------------------------------------------------------

 

 

pusca.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...